IDŐJÁRÁS: esős, 11°C 2001. március 5., hétfő Adorján, Adrián @000 legyen ez a kezdőlapom!    hozzáadom a kedvencekhez!
© 1999 RTL KLUB.
Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.Homoszexuális pap
2001. március 4., vasárnap - 19:02
k6
Mi a sorsuk azoknak akik egy nagy egyházon belül szexuális kisebbséget képviselnek, akik nemcsak a társadalomi mézetekkel, hanem hitük előírásaival is szembe kerülnek. Egy katolikus pap sorsa.

Birtalan Balázs egyike a Magyarországon élő több százezer katolikusnak. Pechjére homoszexuális is. A katolikus közösség, amelynek aktív tagja akar lenni, elutasítja szexualitása és párkapcsolata miatt. Balázs nem a kitaszítást és a tiltást olvassa ki a Szentírásból.

"A Biblia nem azt írja, hogy Isten megteremtette a heteroszexuálisokat, hanem azt, hogy az embert saját képére és hasonlatosságára." –mondja. "Szeretetre vagyunk teremtve, és hogy ezt megéljük, közösségre van szükségünk."

 n61
Birtalan Balázs megpróbált beilleszkedni abba a katolikus közösségbe, amelyhez tartozik, mígnem gyónását nem fogadta el az egyik pap. A fiatalember - aki egyébként teológiai tanulmányokat is folytatott - úgy véli, a befogadó Isten egyháza nem lehet kiközösítő; a kereszténység szeretet nélkül olyan, mint “egy szögletes kör”.

Szerinte az, hogy mi a teológiai álláspont a homoszexualitásról, huszadrangú dolog. Az egyház azonban véleménye szerint nem asszisztálhat ahhoz, hogy valakit bántsanak, kiközösítsenek, vagy öngyilkosságba hajszoljanak.

Balázs könyvet is írt az egyház viszonyulásáról a homoszexuálitáshoz. Sőt. Egy a hivatását egyházon kívül gyakorló pappal "Öt kenyér" néven keresztény homoszexuális társaságot alapítottak. Alapító társa Sándor Bertalan volt, aki épp azért választotta a papi pályát választott, mert az egyház elvárja a homoszexuálisoktól, hogy magányosan, nemiség nélkül éljenek. Azt mondja, így saját melegségétől menekült.

 n62
Sándor Bertalant fölszentelték. Már pap volt, amikor belátta, nem élhet képmutatóan kettős életet, amit egyébként szerinte egy nagyobb botrány elkerülése érdekében eltűrtek volna.

Az atya úgy érezte, hivatását a világban is gyakorolhatja. Megélhetésül polgári foglalkozást is választott. Egy felnőtteket oktató református iskola gazdasági vezetője lett. Amikor kitudódott, hogy homoszexuális, elbocsátották.

Az "Öt kenyér" közösség tagjai úgy gondolják, nem lehetnek vasárnapi keresztények, akik ünnepeken eljárnak a templomba, és ezzel letudják Istennel szembeni kötelezettségüket. Mindennapjaikban, farsangjaikban, kirándulásaikban is meg akarják élni hitüket.

Sándor Bertalan szerint az egyház is azt akarja tőlük, mint a társadalom. “Lehet ugyan barátod, csak ne rakd ki a fényképét. Lehetsz mozgássérült, csak ne akarj járni közöttünk. Ez nem szeretetet, ez képmutatás.”

 n63
A katolikus egyház nem akar tudomást venni a keresztény közösségről. 2000 januárjában írtak egy levelet a Püspökkari konferenciának, de nem válaszoltak.

Az atya továbbra is gyakorolja hivatását. Azt mondja, a pap nem több, mint bármely más ember, de Isten közvetlenségével jár az emberek között. Ezt bárhol megteheti, akár az utcán, vagy a metrón is. És egy közösséget is vezet.

“Tágabb a lehetőség, mint az egyházban. Szédítőbb is. Háttér nélkül sokkal kiszolgáltatottabb az ember, de jobban megtapasztalja Isten gondviselését, mert Ő mindenütt dolgozik.” –mondja.

Lázs Sándor

Kapcsolódó anyagok
  Férficsók a színpadon (2001.03.04)
  A törvény különbséget tesz (2001.03.04)
  Gyerekek leszbikus családban (2001.03.04)
  Melegek Magyarországon (2001.03.04)

 


A te véleményed 


Nyomtatóbarát verzió    |    e-mailben elküld

 Homoszexuális pap

Férficsók a színpadon

A törvény különbséget tesz

Gyerekek leszbikus családban

Melegek Magyarországon

A Fekete Angyal története

Ki is a Fekete Angyal?

Keresik a felelősöket

Lakcím: ismeretlen
Ki lehet ápolónő?
Thai étterem magyar közpénzből
Magyar kábítószercsempészek
Mikor, hogyan tudtunk lakást venni?
Hogy lehet ilyen nevet adni hogy AKTÁK? Mindig atkáknak olvasom.
Magyar villák a tenger partján
Csak a magas jövedelműeknek érdemes

fórumok    Orbán Viktor edzőtáborban

Nincs megegyezés az ombudsmanokról

Új nevet adna az alkotmánynak

Digitális aláírás

A válaszadás joga

Idén véget ér a privatizáció

Változik az átvilágítási törvény

Köztisztviselői életpálya


Fogyás zsírmasszázzsal

Transzvesztita szépségverseny

Kaptak-e doppingszert focistáink az 50-es években?

Magyar lányok, meztelen sikerek

Magyarok az örök nyárban

Elbújtatott lány

Virágzó szexipar Bangkokban

Az első Fekete Angyal avagy a tiszazugi bába

Meghalt az eltűnt kislány?

Nem kerül börtönbe az ifjú apa


Európai nyelvek éve

Közös agrárpolitika

Nyugaton se jobb

A lemaradás fél évszázad

Aki kimarad, az végképp lemarad

Bántalmazott nők Magyarországon

Arcképcsarnok: Paul-Henri Spaak

A tárgyalások legnehezebb szakasza