Nyitólap  >  Olvasóterem  >  Homoszexualitás  >  Az úton járva  >
Kiemelt oldalak  
 • Ha csak 5 perced van…
 • Olvasóterem
 • Kereszténység
 • Homoszexualitás
 • Kereszténység és homoszexualitás
 • Kitekintés
 • Tudáspróba
 • Kérdések – válaszok
 • Kislexikon
 • Szentírás-elemzések
 • Teázó

 • Az Öt Kenyérről


    

  ÖRÖKRE EGYÜTT?
  Útmutató meleg kapcsolatokhoz / 5. rész

  Nemi identitás; praktikus tanácsok

  (Mások, 1997/7., 52–53. o.)
  (Andrew Marshall Together Forever? című könyve alapján)

  A nemi identitásról

  A „ki milyen háztartási feladatot lát el a közös otthonban” problematika szorosan összefügg a nemi szerepek kérdésével. Önmagunk felvállalása és a saját szexualitásunkkal való megbarátkozás arra irányítja a figyelmünket, hogy mit is jelent férfinak lenni. Némely fiatal meleg nagyon kényelmetlenül érzi magát a társadalmi sztereotípiák miatt, másokat ez nem visel meg annyira. Habár általában elég hamar szembesülünk azzal, hogy mit jelent a nőkkel való szexuális kapcsolat nélküli élet, még ezután is akad elég a férfiakra nehezedő elvárásokból, melyekkel szembe kell néznünk. Tekintsünk át most néhányat ezek közül!

  1. A férfiak egyik fő jellemzője a versenyszellem. – Általában konfliktusforrás, ha a feleség többet keres a férjnél. Egyesek úgy fogják fel a versenyzést, hogy le kell győznöm a másikat, mielőtt ő győz le engem. Az ilyen férfi-definíció alapeleme a győzelem.

  2. A férfiak nem mutatják ki az érzelmeiket. – Azt mondják, az igazi férfi nem sír, hiszen az érzelmek kimutatása a gyengeség jele.

  3. A férfiak racionális problémamegoldók. – Eszerint inkább a probléma átgondolására kell koncentrálni, és nem a problémát övező érzelmeken morfondírozni.

  4. A férfiaknak karrierjük van. – Azaz első a karrier, második a párkapcsolat. Az állások sokszor meghatározzák a férfiak identitását, míg ha nőket kérsz önjellemzésre, náluk valószínűleg fontosabb helyen szerepel a család.

  5. A férfiak családfenntartók és családfők. – Piackutatások során gyakran a háztartás férfitagja szolgál alapul az egész család besorolásához, még akkor is, ha esetleg kevesebbet keres, mint a felesége. A férfi a család törvény- és döntéshozója.

  Ezután próbáljunk meg elképzelni egy boldog párkapcsolat keretében két versenyszellemtől fűtött, racionális problémamegoldó családfőt, akik nem beszélgetnek egymással és nem mutatják ki az érzelmeiket. Elég nehéz, ha nem lehetetlen feladat! Úgy tűnik, mielőtt igazi párkapcsolatot tudnánk teremteni, jobban meg kell barátkoznunk személyiségünk másik oldalával: a tradicionálisan nőiesként kezelt sajátosságokkal. A siker titka ugyanis a hagyományos „nemi bunkerekből” való kimászás. Vagyis mindkét félnek részt kell vállalnia mind az „autonóm férfi”, mind a „gondoskodó nő” jellemzőiből.

  Emlékszem, milyen kényelmetlenül érintett, amikor partnerem hozzám költözött, és elkezdte egyre több ingóságát hozzám hordani. Már-már úgy néztem rá, mint egy betolakodóra: kritizálta a berendezést meg a konyhabútort, sőt a kerti bokrokat is meg akarta nyírni, ami végképp kiborított. Nem az zavart igazán, hogy magára öltötte az otthonszépítő női szerepet, hanem inkább az, hogy bemerészkedett a saját magamnak fenntartott férfiterületre: a kertbe is. Azt is éreztem, hogy többé nem én vagyok a háztartás feje, és „hatalmam” megkérdőjeleződik. Mára némileg módosult a helyzet, mivel jobban át tudjuk beszélni a gondjainkat: így ma már aktívabban veszek részt a háztartási feladatokban, őt pedig hagyom, hogy nyírja a bokrokat. Vagyis jobban kiegészítjük egymást, teljesebb egészt alkotunk párként és egyénenként egyaránt. A páros élet tehát sok régebben rögzült szokás és elvárás újragondolásával és megváltoztatásával jár együtt, ami elég sok feladat elé állítja az együttélő partnereket.

  Praktikus tanácsok

  Ha van rá lehetőség, mindig jobb megoldás együtt vásárolni egy lakást vagy házat, mint az egyik partnernek beköltözni a másik lakásába. Ha hozzád költözik be a partnered, esetleg betolakodóként érezheti magát, aki megzavarja kialakult otthoni szokásaidat. Bármennyire is szeretnéd leküzdeni ezt az érzést, az otthonodat mindig inkább a sajátodnak fogod érezni, mint a tiédnek ÉS az övének. Akié jog szerint a ház, annak mindig nagy a hatalma, és ha esetleg rosszul alakul a kapcsolat, neki mindig megvan a lehetősége, hogy távozásra szólítsa fel a másikat. Ha azonban az otthon közös tulajdonba kerül, mindkét fél helyzete egyaránt biztonságos.

  Melegeknél nem szokatlan, hogy később kezdenek párkapcsolatban együtt élni valakivel, mint például heteroszexuális testvéreik. A meleg párkapcsolatok kialakulását nagymértékben akadályozza a homofóbia, így gyakran az történik, hogy a melegek előbb külön lakásba költöznek és csak ezután válnak elég felkészültté egy párkapcsolat megteremtésére. Ha pedig hozzászoktál ahhoz, hogy egyedül élsz és főként a saját igényeid kielégítésére figyelsz, akkor elég félelmetesnek tűnhet egy másik emberrel való együttélés gondolata. Ilyen típusú félelem-érzetedet legjobb, ha megosztod partnereddel, mert bármennyire is szeretsz valakit, természetes, ha aggodalommal tölt el egy addig ismeretlen életmód kipróbálása. Ezért válhat szükségessé egy közös otthonban mindkét fél számára saját különbejáratú zugok kialakítása. Illetve jó ötlet lehet az is, ha néha szabadnapot vagy hétvégét adtok a másiknak, amikor elvonulhat a barátaival, vagy a csak általa kedvelt hobbival, kikapcsolódással töltheti az idejét.

  Ha mégis úgy alakul, hogy együtt akartok lakást vásárolni, tanácsos szakértő ügyvédhez fordulni és megtudni, mi a legideálisabb megoldás mindkettőtök számára. Jó felkészülni olyan dolgokra is, melyekre a jelenben nem szeretünk gondolni: például a társ hirtelen halálára vagy a kapcsolat felbomlására. Egyéni vállalkozók esetén szintén hasznos lehet az új helyzetet megismertetni a vállalkozás könyvelőjével, aki tanácsokat adhat az üzleti haszon elosztásával és az adózással kapcsolatban. Fontos, hogy mindig légy őszinte a kapcsolatotok természetét illetően, bármilyen tanácsadóhoz fordulsz: így jobban átlátják a helyzetet, és együtt megalapozottabb döntéseket hozhattok.


  Fordította: Takács Judit


  Következő rész:
  Pénz – a nagy meleg tabu


  Az oldal elejére
  Vissza a főoldalra
    
  Ajánló
 • Újdonságok
 • Mozaik kö­zös­ség
 • Gay Christian: a ke­resz­tény me­le­ge­kért
 • Recenzió egy vatikáni dok.-ra
 • 25 tévhit a melegekről
 • Utam az önelfogadás felé
 • Nehéz együtt­élés (Fi­scher E.)
 • Egy jezsui­ta a me­leg­kap­cso­la­tok­ról (Mérleg)

 • Hírek
 • Német­or­szág­ban ke­resz­tény­de­mok­ra­ta po­li­ti­ku­sok kez­de­mé­nye­zik a me­leg pá­rok to­váb­bi egyen­jo­gú­sí­tá­sát (08.08)
 • Csirkehúst et­tek a me­leg­há­zas­ság el­len (08.06)
 • A melegházasság ellen imád­koz­nak a fran­cia temp­lo­mok­ban au­gusz­tus 15-én (08.08)

  Anglikándosszié…
  További hírek…